10 sposobów na tanie i zdrowe jedzenie

"Zdrowa żywność jest droga, nie stać mnie”. Znasz to? Pora, by ostatecznie rozprawić się z tym mitem! Można jeść zdrowo nie wydając fortuny. Wystarczy tylko odpowiednie podejście i odrobina kreatywności. Poznaj proste sposoby na to, żeby jeść zdrowo i nie zbankrutować.

Shutterstock

1. KOMPONUJ WŁASNE MIESZANKI (MUSLI, PRZYPRAWY ITD.)

Za sprzedawane w sklepie gotowe produkty płacisz nierzadko kilka razy więcej niż za zrobienie ich od podstaw. Ponadto często tracisz na walorach zdrowotnych, bo kupujesz żywność zawierającą zbędne dodatki. Przykładowo w gotowym musli zazwyczaj znajdziesz cukier, a w mieszance przypraw sól. Nie lepiej zrobić samemu? To zajmie tylko kilka minut. Podobnie z konserwami czy słoikami – zamiast kupować np. soczewicę w puszce, kup suchą i ugotuj. Będzie taniej, zdrowiej i smaczniej.

2. STAWIAJ NA SEZONOWOŚĆ

Korzystaj z łatwodostępnych produktów takich jak jabłka, buraki, rzodkiewka, pietruszka itd. Kupuj je w sezonie, czyli wtedy kiedy są najtańsze. Pamiętaj, że owoce i warzywa świeżo po zbiorach mają najwięcej witamin.

NAJSKUTECZNIEJSZE DIETY

3. RÓB ZAPASY PRZEZ INTERNET

Suche produkty, które mogą poleżeć dłużej (kasze, ryże, makarony, mąka, słodziki) kupuj w sklepach internetowych, w dużych opakowaniach – przeważnie wychodzi taniej. Nie przerażaj się wysoką ceną jednorazowego zamówienia – to koszt zakupów rozłożony na kilka miesięcy. Jeśli natomiast chodzi o dostawę, większość sklepów oferuje gratisowy dowóz powyżej danej kwoty. Dobrą opcją jest też złożenie większego, zbiorczego zamówienia wraz ze znajomymi czy rodziną.

4. KUPUJ ONLINE W HIPERMARKETACH

Za dowóz zakupów z supermarketu do domu płacimy jednorazowo kilka zł (zdarzają się też promocyjne darmowe dostawy), co na pierwszy rzut oka może wydawać się marnowaniem pieniędzy. W dłuższej perspektywie jednak okazuje się, że sporo zaoszczędziliśmy. Jak to możliwe? Po pierwsze nie narażamy się na pokusy, kupujemy tylko to co zaplanowaliśmy. Nie chodzimy po sklepie, więc nie kuszą wszechobecne pułapki marketingowe takie jak duże wózki sklepowe czy zapach pieczywa, który pobudza apetyt. Siedzimy przed komputerem (zazwyczaj najedzeni, co też nie jest bez znaczenia), wybieramy potrzebne produkty i gotowe. Przy okazji mamy wszystkie promocje zebrane w jednym miejscu.


5. JEDZ MNIEJ MIĘSA

Mięso nie należy do najtańszych. Staraj się, żeby było obecne na stole 2, góra 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni stawiaj raczej na wegetariańskie obiady, złożone z tanich kasz i sezonowych warzyw. Możesz też w ramach kompromisu stosować różne sztuczki – np. kotlety mielone rób pół na pół z ugotowaną kaszą jaglaną – będzie zdrowiej, ekonomiczniej i…smaczniej.

6. NIE MUSISZ KUPOWAĆ WYSZUKANYCH PRODUKTÓW

Jagody goji, młody jęczmień czy spirulina – te produkty robią furorę w świecie zdrowego odżywania. Nie można odmówić im właściwości zdrowotnych, ale mimo to nie muszą grać pierwszych skrzypiec w naszym jadłospisie. Traktowałabym je ewentualnie jako urozmaicenie czy dodatek, kiedy mamy więcej funduszy.

7. PRZELICZAJ I PORÓWNUJ CENY

Producenci stosują różne sztuczki, zwiększając wizualnie ilość produktu. Czasem też celowo zaniżają gramaturę. Załóżmy że widzimy dwa soki, na pierwszy rzut oka zawierające identyczną ilość płynu. Kiedy jednak się przyjrzymy, może okazać się że jeden ma 1 l, natomiast drugi 0,9 l. Dlatego właśnie porównujemy ceny nie za opakowanie, a za litr, kilogram czy w niektórych przypadkach sztukę (oczywiście jakość też ma tu znaczenie).

8. ZAMRAŻAJ

Brzmi banalnie, ale prawda jest taka że czasem nie przychodzi nam do głowy, że dany produkt nadaje się do zamrażania. Często tak jest np. w przypadku bananów. Tymczasem obrane i pokrojone w plastry zamrożone banany idealnie nadają się do koktajli (tworzą aksamitną konsystencję) czy chociażby do szybkich lodów bananowych. Podobna zasada dotyczy owoców sezonowych – jeśli mamy trochę wolnego miejsca, spokojnie możemy kupić większą ilość np. truskawek i zamrozić je na zimę. W sezonie kg tych owoców kosztuje kilka zł, natomiast ceny mrożonek to minimum 10 zł/kg. Mrozić możemy też zieleninę, zioła (np. zalane wodą w kostkach do lodu), pieczywo, zupy (trzeba pamiętać, że zwiększają objętość) czy białka jaj.

9. NIE MARNUJ JEDZENIA

Niczego nie wyrzucaj! Czasem z pozornie nieprzydatnych produktów można zrobić coś pysznego – wystarczy tylko odrobina kreatywności. Przykładowo:

  • z natki marchewki można ukręcić pesto do makaronu,
  • z czerstwego chleba zrobimy grzanki,
  • sucha pulpa z wyciskanego soku nada się na kotlety

10. ZAINWESTUJ W SOKOWIRÓWKĘ/WYCISKARKĘ LUB BLENDER

Soki i koktajle niewątpliwie są zdrowe, niestety ceny w sklepach czasem przyprawiają o ból głowy. Tymczasem zwykły blender do przygotowywania smoothie można kupić już za 50–60 zł, natomiast ceny sokowirówek zaczynają się od 80 zł. Możesz też kupić zwykłą wyciskarkę do cytrusów, której koszt to od 30 zł wzwyż. Taka inwestycja bardzo szybko się zwraca, dlatego nie przejmujemy się początkowym kosztem.

Podsumowując — zdrowe nie znaczy drogie. Wystarczy podejść do sprawy rozsądnie i odpowiednio sobie wszystko zaplanować tak , żeby zdrowie zyskało, a portfel nie ucierpiał.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Fioletowy chleb - nowe super food Omlet z płatków owsianych Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut Pieczone sajgonki wegetariańskie Proste kulki 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz

Popularne w tym tygodniu:

Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Fit przepisy – charakterystyka, przykładowe dania Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie Co zjeść na kolację? - dieta na dobry sen, dieta dla aktywnych